Arta postmodernă – Marcel van Eeden

Marcel van Eeden este un desenator olandez născut în 1965. Caracteristice pentru van Eeden sunt reminiscenţa perioadei filmelor noir în lucrările sale, tehnica desenului într-un stil foto-realistic şi modul în care foloseşte contrastul dintre alb şi negru. Van Eeeden este unul dintre cei mai importanţi desenatori din generaţia sa şi a captat atenţia publicului internaţional în special după Bienala de la Berlin din 2006.

Acesta combină biografii reale cu naraţiuni fictive în seria de desene care refac istoria universală cuprinsă între anii 1920 şi 1960. Din 1993, van Eeden a creat cel puţin un desen pe zi postat pe internet şi înglobat în seriile sale de mari dimensiuni. Desenele sale sunt inspirate din cărţi, reviste sau filme datând dinainte de 1965, anul naşterii sale. În alegerea subiectelor, acesta evită intenţionat evenimentele sau locaţiile istorice, axându-se pe locaţii comune sau situaţii banale, reformulându-le sau subordonându-le propriei sale viziuni narative.

Micile sale desene în alb şi negru, majoritatea realizate în creion negru, par ca venind dintr-o eră trecută. Acestea au un aer detaşat, dar în acelaşi timp sunt deseori poetice sau comice datorită juxtapunerii dintre text şi imagine.

În ultimii ani seriile de desene ale lui van Eeden, inclusiv K.M. Wiegand. Viaţa şi Opera (2005/06), contribuţia artistului la a patra bienală din Berlin şi lucrarea sa de referinţă Celia (2004-2006), ca şi Arheologul. Călătoriile lui Oswald Sollmann (2007), au evoluat într-un distinct şi complex oeuvre, aşadar într-o compoziţie substanţială constituind întreaga operă a artistului.

Anunțuri
Published in: on 7 Martie 2011 at 21:21  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://mihaimsusanu.wordpress.com/2011/03/07/arta-postmoderna-marcel-van-eeden/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: