Arta postmodernă – Katharina Sieverding

Sieverding s-a născut la Praga şi a studiat la Staatliche Kunstakademie din Dusseldorf. Sieverding este fotograf profesionist cunoscută internaţional pentru autoportretele sale.

Majoritatea lucrărilor sale constă din autorportrete cu un caracter abstract. Foloseşte tehnica siluetei, a contrastului, şi a apropierii extreme pentru ca fotografia să poată dezvălui cât mai multe despre model.  Lucrările sale fac referiri la societate şi la individ, ca cea care prezintă familiaritatea sa faţă de sine şi distanţa sa faţă de ceilalţi. Deseori alătură mai multe portrete într-o singură lucrare, iar fiecare portret sugerează prezenţa de sine, se particularizează şi se distanţează de celelalte.

De asemenea, la fel ca şi Polke, şi Sieverding a inserat teme politice în fotografiile sale folosindu-se atât de istoria Germaniei, cât şi de cea a Americii. De exemplu, Stauffenberg-Block a fost intitulat după Claus Philip Schenk Von Stauffenberg, ofiţerul care a încercat să-l asasineze pe Hitler.

Printre lucările care se regăsesc în Muzeul de Artă Contemporană din Hamburg, Sieverding utilizează o temă proprie postmodernismului, acea a feminismului. Revoluţia feministă din anii 60 a influenţat-o puternic şi pe aceasta. Un element recurent în lucrările sale pe temă feministă este cuţitul.

Katharina Sieverding execută frecvent fotografii din momentul aruncării cuţitelor înspre model, model mereu feminin, iar de cele mai multe ori artista însăşi. Astfel, aceste fotografii răstoarnă ipostaza femeii de victimă în societatea postmodernă. Personajul feminin pare să înfrunte cuţitele frontal, direct, în ciuda poziţiei sale pasive, pozând într-o atitudine încrezătoare în propriile-i forţe, arma sa fiind propriul său trup şi privirea insistentă, scruţătoare. Sieverding combină lucrările sale cu fotografiile realizate de Klaus Mettig în care  Sigmar Polke şi alţii sunt imortalizaţi cu arme în mână, sugerând astfel rolurile sexelor.

Reclame
Published in: on 7 martie 2011 at 20:47  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://mihaimsusanu.wordpress.com/2011/03/07/arta-postmoderna-katharina-sieverding/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: